torsdag 1 december 2011

Världens bästa kokbok!


Det är något med kokböcker och mig. Så fort jag stöter på en kokbok måste jag bläddra igenom den, kolla på bilderna, bli hungrig, bli inspirerad. Oftast så dör inspirationen bara någon kvart efter att jag slutat bläddra i en kokbok, men ändå…

Sen finns det kokböcker som nästan är för bra för att vara sanna. En av de bästa och mest uppfriskande kokböcker jag någonsin stött på är Hellbent for Cooking – The Heavy Metal Cookbook. Jag lånade den igen på biblioteket häromveckan, och, ja… Fullständigt lysande.

Jag skrev ett blogginlägg om den för Frölunda biblioteks fackboksblogg för ett knappt år sedan. Tar mig friheten att även publicera det här, nu:

Det verkar finnas en omättlig marknad för kokböcker, det kommer hela tiden strida strömmar av nya recept, dieter och specialiteter. Kul då med en bok som tar ett helt annorlunda grepp, mot en helt oväntad målgrupp. Hellbent for Cooking är fylld med recept gjorda av medlemmar i diverse hårdrocks- och metalband. Udo Dirkschneider från Accept bjuder på rostbiff med gröna bönor, Scott Gorham från gamla Thin Lizzy på ett jambalayarecept. Allt är här, högt och lågt, från rejäla långkok till snabbmakaroner med billig köttfärs och pulversås (presenterat som ”Macaroni against monotheism”). Phil Lynotts mamma bidrar med ett recept på lammstek. Och man kan bara inte motstå en kokbok som presenterar ett recept på en pizzatårta med mozzarellatopping. Vanvettigt slabbigt, gott, uppfriskande och kul.

Kokböckernas kokbok! Rekommenderas helhjärtat!

…och för den goda sakens skull måste ju i sammanhanget också Vegan Black Metal Chef vara med på ett hörn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar